Västerbottensostpaj

Källa: Guldkorn

4-6 portioner

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 g riven västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar

Romröra:
50-100 g röd stenbitsrom
2 dl creme fraiche
1/2 finhackad liten rödlök
dill
salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

Blanda stenbitsrom med creme fraiche. Rör ned löken och lite dill. Smaka av med salt och peppar och gärna lite citronpeppar för extra syrlighet. Röran blir godare om den får stå och dra en stund. Servera som tillbehör till västerbottensostpajen.