Roines Valnötsbröd

7.5dl vatten
[250g lätt kesella (kvarg)]
50g jäst
1dl krossat linfrö
ca. 1/2dl brödsirap
1msk salt
ca. 8dl [9dl] rågmjöl
ca. 8dl [9dl] fullkornsvetemjöl
100g valnötskärnor.

[Det inom hårda hakar är förändringar till version 2 av receptet]

Värm vattnet fingervarmt, smula jästen i en bunke och höll över linfröna. Häll över vattnet och rör om tills dess att jästen lösts upp. Tillsätt lite av mjölet, salt, sirapen och rör sedan om. Tillsätt resten av mjölet och knåda degen tills allt mjöl har gått in i degen och den känns bra, blanda i valnötterna när degen börjar bli klar. Låt degen jäsa i bunke under duk i 40-60 minuter, ställ inte degbunken för varmt utan hellre lite svalt. När degen har jäst klart så dela den i lagomt stora bitar (2-4 beroende på egna preferenser) och knåda ut till limpor. Eller om man hellre vill ha dem i en annan form så är det helt ok det med. Låt jäsa, svalt, under duk i ca. 60 minuter.

Grädda långt nere i ugnen på 175 grader i ca. 45-50 minuter.