Tomatsidans tunnbröd

Källa: http://www.tomatsidan.se/Recept/Recept.htm
Antal: ca 40-45 st

INGREDIENSER
2 l mjölk
1 pkt jäst för söta degar (50 g)
2 1/2 dl ljus sirap
2 msk socker eller vit baksirap
2 msk hjorthornsalt
120 g smör eller margarin
1 msk malda brödkryddor (rågat mått)
1 1/2 msk hel kummin
2 msk hel fänkål
2 1/2 msk salt
2,2 l rågsikt
ca 3,6 l vetemjöl, eller tills degen blir bra

Förbered lite genom att ställa sirapsflaskan i hett vatten så den blir mer tunnflytande och lätthanterlig. Stöt fänkålen i mortel. Koka upp 3-4 dl av degvätskan, dra av spisen och tillsätt fänkålen. Lägg på ett lock och låt det stå i 10-15 minuter. Smält under tiden smöret och låt det svalna något.

Lös upp jästen i lite av degvätskan och tillsätt hjorthornsalt - försök lösa upp den så mycket som möjligt. Häll sedan i resten av degvätskan (kylskåpskall), fänkålen med vätska, saltet och resten av kryddorna. Tillsätt vit baksirap eller socker (smörj in matskedsmåttet med lite olja så fastnar inte sirapen i måttet), blanda allt och se till att sirap och socker blir ordentligt löst i degvätskan.

Blanda rågsikt med 3,4 l vetemjöl och blanda ned det i degvätskan. Knåda degen ordentligt tills den blir smidig och slät. Tillsätt mer mjöl vid behov. Blanda gärna degen först i matberedare så den går ihop, själp sedan upp den på bakbordet och knåda den klar för hand. Täck degen med bakduk och låt jäsa ca 1 1/2 - 2 timmar.

UTBAKNING
Slå ihop degen med handflatan så det mesta av luften går ur degen. Dela den i två delar, mjöla bakbordet och gör två avlånga rullar. Ta ut degämnen i lagom stora bitar, ca 40-45 stycken. Tunnbröden blir då något större än en vanlig mattallrik, en bra storlek för infrysning. Pudra lite mjöl över degämnena, täck med bakduk och låt dem vila en liten stund innan det är dags för utbakning.

Rulla degämnena till bullar genom att rulla degen mot bordet med öppen hand. Tryck till degen lite när du börjar rulla (är degen mjölig glider den lätt mot bakbordet), rulla sedan lösare samtidigt som du kupar handen och gör den mer skålformad. Använd tummen för att forma själva bullen - låt den ligga mot bakbordet och för in den mot handen sakta tills du känner att bullen rullar lätt i handen. Rulla sedan bullarna lätt i mjöl. Låt bullarna jäsa under bakduk. Eftersom det brukar vara ganska varmt i bakstugan brukar man kunna baka ut de första bullarna när de sista lagts för jäsning.

Kavla ut degämnena till lagom storlek, mjuka tunnbröd är tjockare än hårda. Nagga dem med kruskavel, spetsigare nagg för mjuka tunnbröd. Borsta bröden fria från mjöl på båda sidorna innan de gräddas i bakugnen.

KOMMENTARER:
Vid första försöket med detta recept gjorde vi dubbel sats. Degen jäste dåligt, eventuellt på grund av kyla. Den kylskåpskalla degvätskan resulterade i smörklumpar. Kryddorna ville också klumpa ihop sig. Kan smör- och kryddklumpar avhjälpas genom att man blandar i lite mjöl före den kalla degvätskan? Degen gick bra att kavla och bröden smakade bra.