Eriks tunnbröd, mjukt

Källa: http://www.baksida.se/hembakat-tunnbrd/

INGREDIENSER
6 l mjölk
1/2 l kornmjöl
1/2 l fint rågmjöl
70 g hjorthornsalt (3 påsar)
1/4 dl salt
1 pkt jäst
1/2 flaska sirap
Vetemjöl till lagom deg (ca 16 l?)

Blanda jäst, salt och sirap och häll det i vätskan. Tillsätt hjorthornsalt. Sikta mjölet och häll i. Arbeta ihop till en lös deg, det ska gå att forma en bulle med mjölad hand.

Häll upp degen på bakbordet och skär ut lagom stora degbitar, ca 120 g för mjukt tunnbröd. Forma dem till runda släta bullar och låt dem jäsa under duk, gärna med plast över så de inte torkar.

Kavla ut till tunna kakor och nagga noga med kruskavel. Mjukt tunnbröd ska dock inte kavlas alltför tunt och inte heller gräddas för länge. Borsta noga på båda sidor innan gräddning.

KOMMENTARER:
Vi halverade receptet till 3 liter degvätska men hade bara 25 g hjorthornsalt, dock 2 pkt jäst. Vi tillsatte också några matskedar brödkryddor, kummin och fänkål. Degen gick bra att kavla och bröden smakade bra.