Fläskkarré i ugn med ingefära vitlök och chili

Källa: https://receptfavoriter.se/recept/flaeskkarre-i-ugn.html

4 portioner

800 gram fläskkarré
2 klyftor vitlök
1 msk grovhackad färsk ingefära alt. fryst färdighackad
2 krm chiliflakes eller en halv spansk röd chilifrukt (färsk eller fryst färdighackad)
0,5 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 msk olivolja
2 msk hackad persilja till garnering
2,5 dl matlagningsgrädde till sås
potatis till servering

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och grovhacka vitlöken samt den färska ingefäran. Dela kärna ur och finhacka färsk chili om du använder det.

Skär små hål in i fläskkarrén och stoppa in vitlöksbitar och ingefärsbitar.

Salta och peppra köttet samt gnid in med chilin.

Värm en stekpanna med olivolja och bryn fläskkarrén på någon minut på varje sida.

Lägg köttet i en ugnsform eller använd en ugnsfast stekpanna.

Sätt in fläskkarrén i nedre delen av ugnen. Gärna med en stektermometer i mitten av köttet.

Stek karrén i 30 minuter på 200 grader och sänk sedan till 175 grader och stek ytterligare 1-1,5 timmar. Innertemperaturen ska visa mellan 80-85 grader.

Skala och koka potatis till moset under tiden.

Ta ut fläskkarrén och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det.

Gör en gräddsås under tiden köttet vilar. Använd skyn från ugnsstekningen men notera att chili/ingefärssstyrkan kan variera så ta inte allt på en gång!

Gör potatismoset.

Skär köttet i ca 0,5 cm tunna skivor med en vass kniv. Skär helst upp det mot köttfibrerna. Lägg upp på fat.

Finhacka persilja och garnera fläskkarrén.

Servera gärna med potatismos och gräddsås.