Revbensspjäll

Källa: hopkok av olika recept från webben, bl a Leilas kök

ca 4 portioner
Ugn: 200 grader

ca 1,5 kg revbensspjäll
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk salt
en bit färsk riven eller några duttar malen ingefära

Glaze:
1/4 dl ketchup
1/4 dl japansk soja
1/4 dl rörsocker
1/4 dl honung
1 pressad vitlöksklyfta
malen ingefära (eller lite riven färsk)

Sås:
kokspad
mjöl (eller maizena)
gegg från ugnsformen
salt
vitpeppar
malen ingefära
ev. grädde

Gör så här:
Koka upp vatten i vattenkokare. Klyfta löken, krossa vitlöksklyftorna, skär sellerin i bitar.

Lägg revbensspjällen i en gryta, gärna en rätt trång sådan. Lägg lök, vitlök och selleri runt om. Häll över det kokande vattnet så det täcker köttet. Lägg i kryddorna, saltet och buljongtärningen.

Koka på svag värme under lock ca 2 timmar.

Ta upp köttet försiktigt och låt rinna av.

Slå på ugnen och sätt på potatis.

Sila över en del av kokspadet till en skål. Ställ skålen kallt, så fettet stelnar och kan skummas bort.

Rör ihop ingredienserna till glazen. Pensla ena sidan av spjällen, lägg dem med den glazade sidan nedåt i en ugnsfast form och pensla andra sidan.

Ställ in i ugn i ca 30 minuter (om det finns glaze kvar kan den penslas på efter halva tiden har gått).

Sås:
Skumma av fettet från det kylda kokspadet och häll över så mycket spad som du vill ha sås till en kastrull. Red med mjöl (eller maizena) och koka upp.

När revbensspjällen är klara i ugnen, lyft ur dem och skrapa ur gegget ur ugnsformen och lägg det i såsen. Häll eventuellt i grädde. Smaka av med salt, peppar och ingefära.

Skär upp köttet i bitar. Servera med kokt potatis, sås och en grönsallad.