Kycklingtagine med potatis och oliver

Källa: Buffé nr 10 2013

4 personer

900 g kycklinglår (med skinn och ben)
500 g fast potatis
3 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk ras-el-hanout kryddblandning (se recept)
1 1/2 dl olivolja
1/2 paket saffran (à 1/2 g, dvs 0,25 g)
1 dl gröna oliver
4 dl vatten
2 msk finhackad bladpersilja
salt
nymalen svartpeppar

Skala och skiva potatisen. Skala, halvera och dela morötterna på längden.
Skala och strimla lök och vitlök.
Blanda paprikapulver, spiskummin och ras-el-hanout. Gnid in kycklingen med hälften av blandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Bryn kycklingen runt om i hälften av oljan i en gryta eller traktörpanna ca 5 minuter. Ta upp och lägg åt sidan på ett fat.
Hetta upp resten av oljan i pannan. Tillsätt lök, vitlök, morot, potatis och resten av kryddorna samt saffran. Fräs 3 minuter så att smakerna kommer igång i pannan. Krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm peppar.
Tillsätt oliver i grytan.
Häll på vattnet. Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
Tillsätt kycklingen och låt småkoka ca 20 minuter under lock. Strö över persiljan.