Quiche Lorraine (fransk ost- och skinkpaj)

Källa: 32 läckra recept ifrån Vau De Ville (receptbok som följde med Emile Henry's formar)

4 personer (japp, inga mesportioner här inte :)

OBS: Se till att ha en tillräckligt stor pajform, detta recept är
dimensionerat efter en Emile Henry pajform med diameter ~24cm.

Ingredienser:

Pajdeg:
2.5 dl vetemjöl
100g rumstempererat smör
1/2 uppvispat ägg
1/2 tsk salt

Fyllning:
150g rökt skinka i strimlor (kassler och liknande brukar också funka)
150g riven emmenthalerost (eller vad man nu föredrar)
1 finhackad gul lök
4dl mjölk
4 ägg
1/2 msk smör
nymalen vitpeppar

Blanda smör, mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen.

Ställ degen svalt medan ni gör fyllningen.

Fräs löken med smöret i en stekpanna utan att löken får färg.

Tillsätt skinkan och fräs ytterligare någon minut.

Ställ undan det frästa svalt.

Kavla ut och klä formen med degen.

Fördela osten och den lökfrästa skinkan i formen.

Vispa ihop äggen med mjölken och nymalen vitpeppar och häll blandningen i formen.

Grädda i 200 grader varm ugn cirka 30-40 minuter. Observera att pajen ska ha "stannat", så även om den fått fin färg behöver det inte betyda att den är färdig.