Saftigt olivbröd

Källa: Land, något nummer under våren 2007

1 stort bröd.

Ingredienser:
1 1/2 dl urkärnade oliver, grovhackade
25 g jäst (1/2 pkt)
5 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk salt
2 msk olivolja
ca 13 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, olivolja, olivhacket och det mesta av mjölet - spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och släpper bunken. Arbeta i sammanlagt 10-15 minuter om du vill ha segt inkråm i brödet.

Låt degen jäsa i minst 30 minuter under bakduk.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma ett runt bröd. Lägg det på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Låt brödet jäsa utan bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Snitta ytan med en vass kniv.

Sätt in brödet i 250 graders ugnsvärme, men minska direkt till 175 grader. Grädda brödet i ca 40 minuter eller till 96 grader med digitaltermometer.