Långkokt lammstek i olivolja

Buffé, november 2007

6-8 personer

1 lammstek med ben (2-3kg) eller 2 lammstekar utan ben (à 1-1.5kg)
1 apelsin
1 citron
4 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk timjan
1 kvist rosmarin
1 kanelstång
4 lagerblad
1 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
ca 5dl olivolja

Sätt ugnen på 125 grader.

Skölj och skrubba citrusfrukterna. Riv/raspa skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med salt och svartpeppar.

Gnid in köttet med blandningen. Tryck ev. in en del av kryddblandningen i de nätade stekarna där benet suttit. Eller ta bort nätet och krydda in- och utvändigt och bind sedan upp med steksnöre.

Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.

Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.

Ställ in i ugnen i cirka 5 timmar. Vänd ev. köttet efter halva tiden, det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.

Skär upp köttet och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen, se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.

Servera med något man tycker passar till, t.ex. klyftpotatis.