Nöt- och fikonpaj med konjak

8-10 portioner

Pajdeg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk socker
2 msk vatten

Fyllning:
100 g smör
200 g honung
1 dl sirap
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 msk konjak
riven muskot
200 g valnötter och hasselnötter
100 g torkade fikon

Arbeta ingredienserna till pajdegen med fingertopparna eller i matberedare till en småsmulig massa. Tryck hastigt ihop till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm, och låt den vila i kylskåpet i en halvtimme.

Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.

Till fyllningen:
Arbeta ihop rumsvarmt smör, honung och sirap till en ljus och luftig massa med elvisp. Rör i äggen ett i sänder. Smaksätt med vaniljsocker, konjak och riven muskot. Hacka nötterna och fikonen. Rör ner detta i smeten. Häll smeten i den förgräddade formen.

Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme, ca 25 minuter, tills smeten har stannat.