Bechamelsås/ostsås/lasagnesås i mikrovågsugn

Att använda mikron för att göra ostsåsen till lasagne är praktiskt, då behöver man inte vispa så mycket samt att det krävs väldigt mycket talang för att få det att bränna fast. Jag hade stora problem att hitta en vettig instruktion med svenska ingredienser, så det här är en mikrovågifiering av ostsåsen i lasagnereceptet i Vår Kokbok.

Källa:
http://www.wikihow.com/Make-Bechamel-in-the-Microwave (procedur)
Vår kokbok, 22:a upplagan (ingredienser)

4-5 portioner

Ingredienser:
4msk vetemjöl
7dl mjölk
2msk margarin eller smör
2dl (ca 70g) riven lagrad ost
salt
vitpeppar

Smält smöret i mikron i en stor mikrosäker skål (ca 45s, ta ut och rör när det börjar bubbla).

Vispa ner mjölet.

Mikra tills det bubblar (30s kanske, vakta och se).

Vispa ner mjölken lite i taget så att det inte blir jobbiga klumpar.

Mikra tills såsen börjar bubbla (4-5 minuter kanske).

Ta ut såsen och vispa.

Mikra tills såsen bubblar och tjocknar. Ta ut och vispa lite nu och då om du blir orolig.

Rör ned osten. Smaka av med salt och ett uns vitpeppar.