Källa: Buffé nr 1 2018, https://www.ica.se/recept/vegansk-tomat-och-purjolokspaj-723198/
6 portioner
Pajdeg:
125 g mjölkfritt margarin
3 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
1 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning:
1 purjolök (ca 450 g)
1 röda paprikor
1/4 dl olivolja
1/2 msk torkad rosmarin
3/4 tsk salt
1/4 tsk malen svartpeppar
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregrädde alt. matlagningsgrädde om man inte behöver ha den vegansk
100g strimlade soltorkade tomater i olja (en halv burk)
1 1/2 dl riven ost
250 g körsbärstomater
Pajdeg:
Sätt ugnen på 225°C.
Skär margarinet i bitar. Lägg mjöl och margarin i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller blanda för hand. Tillsätt vattnet och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i 2 runda pajformar, ca 26 cm i diameter ( för 2 pajer). Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalen ca 10 minuter mitt i ugnen.
Fyllning:
Ansa och skär purjolöken längs med, skölj noga. Skär purjolöken i 1/2 cm tjocka skivor. Dela och strimla paprikan.
Fräs purjolök och paprika i olja ca 5 minuter tills löken mjuknar. Krydda med rosmarin, salt och peppar.
Stö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och låt koka ihop några minuter till en tjock stuvning.
Ta från värmen och tillsätt de soltorkade tomaterna och osten.
Skär körsbärstomaterna i halvor.
Fördela röran i pajskalen. Lägg på tomaterna.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. Låt pajen stå minst 1 timme före servering. Servera gärna med en sallad.