Källa: Buffé nr 1 2018, https://www.ica.se/recept/lins-och-bonchili-723196/
12 portioner
4 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 gula paprikor
1 dl olivolja
1/2 dl paprikapulver
1 1/2 msk spiskummin
1 dl tomatpuré
3 frp krossade tomater (à ca 400 g)
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl svarta- eller gröna linser (OBS! vissa sorter ska ligga i blöt, läs på förpackningen i förväg!)
1 dl japansk soja
4 lagerblad
1/2 - 1 msk sambal oelek
en urkärnad och hackad röd chilifrukt eller chiliflingor/chiliflakes
1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
250 g frysta majskorn
salt
peppar
jalapeños, limeklyftor, tortillachips och matyoghurt till servering
Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg.
Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin, tomatpuré och chili/chiliflakes, låt fräsa ytterligare ett par minuter.
Häll fräset i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder. Rör om då och då.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.