Källa. Mer Smak nr 2 2017, https://www.coop.se/recept/het-kikartsgryta-med-tomat-och-saffran/
4 portioner
400g färdigkokta kikärter alt. 1.5 dl torkade kikärtor (obs! Blötlägg dagen innan)
1 stor gul lök
3 fasta potatisar (ca 300 g)
2 blekselleristjälkar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0.5 g saffran
1 msk tomatpuré
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 tomater
2 lagerblad
0.5 piri piri eller 1 röd chili
salt
aioli och surdegsbröd till servering
Skala och klyfta löken, skala och skiva vitlöken, skala och tärna potatisen, strimla sellerin.
Fräs ärtor, lök, potatis, blekselleri och vitlök i en gryta med olja, saffran och tomatpuré.
Tärna tomaterna. Kärna ut piri piri / chili och strimla på längden.
Häll i vatten och smula ner buljongtärningarna. Lägg ner tomater, lagerblad och piripiri/chili.
Låt småputtra under lock tills allt är klart, ca 15 minuter med färdigkokta kikärter eller ca 1 tim med torkade/blötlagda.
Servera med en klick aioli och surdegsbröd.