Källa: Tidningen hembakat
https://tidningenhembakat.se/recept/sma-pajer-med-italienska-smaker/
12–15 portionspajer
Ugn: 175 grader
Pajdeg
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl parmesanost
ca 100 g salami, strimlad
6–9 körsbärstomater, delade i halvor
12–15 svarta oliver, urkärnade
1 tsk torkad oregano
GÖR SÅ HÄR:
Pajdeg:
Dela smöret i kuber. Kör ihop smör och mjöl i en matberedare eller nyp ihop det med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en fast deg. Låt den vila i plastfolie i kylen i ca 1 tim.
Dela degen i 12–15 bitar. Tryck ut pajdegsbitarna i en muffinsplåt eller tryck ut dem i portionsformar. Vill du göra en stor paj så trycker du ut degen i en pajform, 26 cm i diameter.
Nagga pajskalen med en gaffel. Ställ in muffinsformen/pajformen i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i 8–10 min. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Fyllning:
Vispa ihop ägg, mjölk och parmesanost.
Strimla salamin och halvera körsbärstomaterna. Fördela salami, tomathalvor och urkärnade oliver i de förgräddade pajskalen. Fördela äggsmeten över och strö över lite oregano.
Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–35 min tills äggstanningen har stannat. Gör du en stor paj blir gräddningstiden 35–45 min. Låt pajerna svalna något och servera dem med en god sallad som förrätt.