Källa: Mer Smak nr 8 2013 https://www.coop.se/recept/vasterbottenspaj-med-rodlokschutney/
12 bufféportioner
Deg:
3 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
125 g kallt smör
2 tsk kumminfrön
2 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
2 dl gräddfil
6 dl riven västerbottensost
Rödlökschutney:
3 små rödlökar
0.5 dl strösocker
0.5 dl honung
0.5 dl rödvinsvinäger
0.5 dl rött vin
2 rosmarinkvistar
Sätt ugnen på 200°.
Lägg mjöl, salt, kumminfrön och smör i en bunke och nyp ihop till en fast deg. Tillsätt vatten och knåda smidigt.
Tryck ut degen i en ugnssäker form (gärna med löstagbar kant) ca 36 x 13 cm eller i en springform, 24 cm i diameter. Ställ in i frysen i 10 min.
Nagga bottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Strimla rödlöken.
Lägg alla ingredienserna till chutneyn i en kastrull och låt puttra tills vätskan kokat ihop, ca 10 min.
Blanda ägg, grädde, gräddfil och ost i en bunke och häll i den förgräddade pajbottnen.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.
Toppa pajen vid servering med lite rödlökschutney och servera resten i en skål bredvid.
Fungerar bra att förbereda dagen innan, serveras varm eller kall efter behag.