Källa: Vår kokbok, KF provkök, tjugoandra upplagan
4 portioner (dvs. det räcker knappt till 2 hungriga personer ;)
Tips: Gör bondsås, speciellt om du siktar på att göra lunchlåda av
resterna. Då är nämligen chansen god att du får fläsk i lunchlådan också
:)
Till löksåsen:
2 gula lökar
ca 2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4dl mjölk eller 3dl mjölk + 1dl
grönsaksspad (1/2 kött- eller grönsaksbuljongtärning)
salt
peppar
äkta soja
Till bondsås:
1 sats löksås
150g rimmat eller rökt sidfläsk
Löksås:
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i fettet i en kastrull eller
stekpanna. Strö över mjölet.
Med kall eller ljum vätska: tillsätt allt på en gång och koka upp under
omrörning.
Med varm vätska: späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje
spädning.
Koka såsen 3-5 min. Smaksätt eventuellt med smulad buljongtärning eller
med salt, peppar och soja.
Servera till stekt fläsk, korv, stekt salt sill samt kokt potatis (gärna
mandelpotatis men annan välsmakande potatis funkar också fint).
Bondsås med fläsk:
Skär fläsket i små tärningar. Stek dem tillsammans med löken, eventuellt
med lite fett. Strö över mjölet och gör såsen som ovan.
Servera till kokt paltbröd, kokt potatis eller kokta rotsaker.