Gratäng med potatis kassler och purjo

Källa: Milko

4 portioner.

1 kg potatis
1 purjolök
400g skivor kassler
1-2 krm svartpeppar
2.5dl matlagningsgrädde
mjölk
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°.

Skala och skiva potatisen.

Snitta, skölj och strimla hela purjolöken, även det gröna.

Strimla kasslerskivorna.

Varva alltsammans i en ugnsfast form, gärna med höga kanter då det
gärna vill bubbla över.

Krydda med nymald svartpeppar. Häll på matlagningsgrädden och
komplettera eventuellt med mjölk så att det knappt täcker.

Grädda gratängen i 45 minuter.

Lägg på osten och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills osten fått
fin färg.

Variant:
Byt ut purjon mot skivad gul lök (två små eller en stor) samt två
skivade morötter.