Källa: http://w1.612.telia.com/~u61202252/mrecept/kottftip.html
4 personer
Ingredienser:
Deg:
150g smör eller margarin
3-4dl mjöl (3.5dl brukar funka för det mesta)
4msk vatten
en nypa salt
Fyllning:
~500g köttfärs (gärna älgfärs, gott :)
1 stor eller 2 små gula lökar
smör eller margarin (att steka i)
salt
vit&svartpeppar
paprikakrydda
soja
riven ost
Sås:
2-3 msk margarin
2-3 msk mjöl
2-3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk ungefär)
Ugn: 200 grader i ca 40 minuter.
Gör degen först så att den får ligga kallt.
Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg, ej överarbetad och ej
för mjölig. Ställ undan den svalt.
Till såsen, smält margarinet i en liten kastrull och pudra i mjölet.
Späd med gräddmjölken under noggrann omrörning. Låt sjuda under
omrörning i 5-10 minuter (kan med fördel parallelliseras med
nedanstående aktiviteter).
Hacka löken.
Fräs lök och köttfärs i en stekgryta (stekpanna funkar också men man
kan inte röra lika vilt utan översvämning då).
Smaka av med salt, soja, svartpeppar, paprikakrydda och ett uns
vitpeppar. Det ska ha lite "stuns" annars tenderar det att bli lite
smaklöst. Tag kastrullen av plattan när det är färdigfräst.
Dela degen i två nästan lika stora delar, den större kantas ut till
botten. Lägg ut köttfärsen, på med burksparris (om man vill) och
fördela såsen över. Lite riven ost och sedan på med pajlocket. Pensla
med vispat ägg för finare färg.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.