Källa: Vår kokbok, KF, 22:a upplagan
4 portioner
1 kyckling (ca 1kg)
8-10 små gula lökar
ca 200g champinjoner, färska, frysta eller på burk
2-3 msk margarin eller smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1 burk (ca 400g) tomater (krossade eller hela)
1 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
(1-2 vitlöksklyftor)
Dela den tinade kycklingen i mindre bitar vid alla leder (benen ska vara kvar).
Skala löken (hacka några stycken, lämna några hela), borsta färska
champinjoner, skölj dem om det behövs och skiva dem. Eller häll av och spara
spadet från burksvampen.
Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn kycklingbitarna runtom
på ej för stark värme i omgångar och lägg över dem i en gryta. Lägg svampen i
pannan och låt det mästa av vätskan koka in, innan mer fett läggs i. Fräs
svampen med löken. Lägg det i grytan. Rör ut mjölet med vatten och ev
svampspad. Häll redningen i grytan och rör om.
Tillsätt smulad buljongtärning, vin, tomater med spad, salt och peppar. Koka
under lock på svag värme tills köttet känns mört, 25-30 min. Smaka av, ev med
pressad vitlök.
Obs! Vinet kan bytas mot vatten, tag då 1 hel hönsbuljongtärning och bara 1/2
tsk salt och smaka av med pressad apelsin eller citron.
Servera med kokt potatis eller ris och med en blandad sallad.