Laxsida på saltbädd

Källa: ??

2-3 portioner
Ugnstemperatur: 200grader

Laxen:
400g laxsida (helst med skinn, går även bra utan)
grovsalt
citronpeppar

Romröran:
1 burk (ca 50g) rom
1 liten burk (lätt) Creme Fraiche eller gräddfil
1 liten gul lök
1/2 liten purjolök

Serveras lämpligen med kokt (eventuellt pressad) potatis.

Börja med romröran så att den får stå och gosa till sig en stund. Hacka
den gula löken fint och purjolöken i fina ringar. Häll upp rom och Creme
Fraiche/gräddfil i en skål. Addera lök efter behag, beroende på lökarnas
styrka och önskad smak. Rör ihop röran och låt stå, gärna i kylskåp.

Sätt på potatisen.

Slit ut eventuella ben ur laxsidan. Ta fram en gratängform som laxbiten
ryms i. Häll ett cirka 5mm tjockt lager med grovsalt i formen. Om laxen
inte har skinn så kan man ta ett tunnare lager om man är rädd för att
det ska bli för salt.

Lägg laxen med skinnet nedåt i formen. Krydda rikligt med citronpeppar.
Stek i 200 graders värme i 20 minuter, eller tills fisken är färdig.