Källla: ??
8 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn eller grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mjölk
0,5 dl flytande margarin (eller smält margarin/smör)
Fyllning:
150 g svamp, t.ex. shiitake, portabella i bitar
1 msk oliv- eller rapsolja
1 burk (200 g) grillad, strimlad paprika
150 g babyspenat eller fryst bladspenat, tinad
3 ägg
2,5 dl mellan- eller standardmjölk
1-2 msk färsk timjan eller gräslök, hackad
3-5 krm salt
0,5 krm svartpeppar, grovmalen
3 dl lagrad ost, riven
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut degen i en pajform (26-28 cm i diameter). Ställ formen i
kylen ca 15 minuter eller hälften av tiden i frysen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs svampen i oljan i en stekpanna i ett par minuter. Låt paprikan
rinna av (spara marinaden till salladsdressing). Blanda ner paprika
och spenat i pannan och fräs under omrörning ett par minuter. Lägg
blandningen i pajskalet.
Vispa ihop ägg och mjölk och blanda i örtkrydda, salt, peppar och ost.
Häll blandningen i formen.
Grädda i 200 grader på nedersta falsen tills äggsmeten stelnat, cirka
45 minuter.
Servera pajen varm, ljummen eller kall. Kallskuret till fungerar
utmärkt, man kan även blanda i skinka/kassler/kyckling i pajen om man
vill.