Viltfärsgryta

Källa: Buffé, oktober 2007

För 4 personer

400g älg- eller nötfärs
1 stor burk skivad svamp alt. 0,5-1 liter färsk svamp
1 stor gul lök
1 purjo
1 palsternacka
2.5dl matlagningsgrädde
2-3msk dijonsenap
1msk koncentrerad vilt- och kantarellfond
1msk Maizena
1tsk salt
2-3krm svartpeppar
0.5-1tsk timjan
smör eller margarin till stekning
lingon eller lingonsylt till garnering och servering
hackad persilja till garnering
syltlök till servering

Låt burksvampen rinna av, alt ansa och skiva den färska svampen. Skala och grovhacka löken. Strimla purjon. Skala och grovriv palsternackan.

Bryn svamp, lök, purjo och palsternacka i en gryta. Häll upp alltsammans i en skål.

Bryn köttfärsen. Krydda med salt, svartpeppar och timjan.

Lägg tillbaka svampblandningen i grytan.

Blanda grädde, senap, fond och Maizena. Häll det i grytan och rör om.

Låt puttra på svag värme under lock i 10 minuter.

Strö över lingon och hackad persilja.

Servera med pressad mandelpotatis, ris eller fullkornspasta. Lingon/lingonsylt och syltlök är gott till.