Moussaka

3 medelstora äggplantor
1 msk salt
1 1/4 dl olivolja

Köttfärssås:
2 msk olivolja
1 finhackad stor gul lök
500 g lamm- eller nötfärs
(2 msk torrt vitt vin)
1 burk passerade tomater
1 msk finhackad persilja
2 tsk finhackad mynta
1/2 tsk mald kanel
1 krm vitpeppar

Ostsås:
90 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 lätt vispade ägg
1 1/2 dl riven romanoost eller någon liknande sort

Skär oskalade äggplantor i 1 cm tjocka skivor. Strö salt på båda sidorna och låt dem ligga i ett durkslag ca 1 timme. Skölj i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Krama ur onödigt vatten med hushållspapper.

Köttfärssåsen:
Värm oljan i en stekpanna. Tillsätt lök och köttfärs. Rör 10 minuter över stark värme tills det blir brynt och all vätska har kokat bort. Tillsätt vin, passerade tomater, örtkryddor, kanel och peppar. Låt det koka upp. Sänk värmen och sjud under lock i 20 minuter, rör om då och då. Ta bort locket och sjud ytterligare 10 minuter.

Ostsåsen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör 2 minuter på svag värme. Tillsätt mjölken lite i taget och rör såsen slät. Rör 5 minuter eller tills såsen kokar upp och tjocknar. Låt den koka 1 minut. Lyft kastrullen från värmen. Tillsätt ägg och ost och vispa såsen slät.

Sätt ugnen på 175 grader. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs äggplantorna ett par åt gången tills de är guldbruna. Ta upp dem ur kastrullen och låt dem rinna av på hushållspapper. Dela upp äggplantorna i tre delar. Lägg en tredjedel i botten på en ugnsfast form. Bred ut hälften av köttfärssåsen, lägg på ett andra lager äggplanta, resten av köttfärssåsen och slutligen äggplanta igen. Bred ut ostsåsen över äggplantorna. Gratinera rätten 45 minuter eller tills den är guldbrun. Låt den stå 5 minuter före serveringen. Servera gärna tillsammans med tzatziki, skordhalia och fetaost.