Råglimpor aka Elsas limpa

Källa: Elsa Nilsson

Ger 4 limpor

0.5liter vatten
1kg rågsikt (varierar, så se till att ha lite marginal)
1p jäst
0.5msk anis
0.5msk fänkål
0.5tsk salt
0.5 paket farinsocker (cirka 250g) (se nedan)
2 ägg

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen i det. Stöt
anis och fänkål i en mortel och blanda i tillsammans med salt, farinsocker
och ägg. Tillsätt mjöl (inte allt på en gång) och arbeta degen smidig, den
får gärna vara lite kladdig när den ska jäsa första svängen. Mjölmängden
kan variera rätt mycket, så bli inte förvånad om det skiljer en del...

Jäs i bunke 1.5 timmar.

Dela degen i 4 delar och kavla ut delarna i lämpligt stora bitar för att
rullas ihop och läggas i smörade formar alternativt på plåt.

Jäs 1.5 timmar.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20 minuter.

-----------------------
Om farinsockret i detta recept

Orginalreceptet som vi fick innehöll brun farin, som tydligen var en rätt
annorlunda produkt jämfört med dagens farinsocker (brun farin var fuktigt,
dagens farinsocker är torrt).

Danisco Sugar rekommenderar att man tar bort ca 1/2dl av farinet och tillsätter
motsvarande mängd ljus eller mörk sirap istället, jag har dock inte provat
den varianten än men kommer att uppdatera receptet när det inträffar.

Svar ifrån Danisco Sugar i frågan:
-----------------------------8<-----------------------------
Eftersom du skriver att det är ett gammalt recept. så förutsätter jag att
det rör sig om den gamla plastburken. Denna innehöll 500 g precis som
dagens pappförpackning. Dock var det ganska stor skillnad på innehållet i
denna jämfört med dagens torra farinsocker. Det som fanns i plastburken
var fuktigt. För att uppnå samma resultat när man bakar limpa, föreslår
jag att du tar bort 1 dl av farinet och istället tillsätter 1 dl sirap av
valfri sort(ej vit). Dagens farin innehåller en tillsats i form av
potatismjöl för att inte sockret skall klumpa sig, vilket även gör att
när man bakar bröd får en extra mängd mjöl i sin deg.
-----------------------------8<-----------------------------